Nederland opnieuw plaats gezakt op Europese lijst voor lhbti-rechten

visions of the rainbow flag from harvey milk plaza, castro, san francisco” by JUZ © is licensed under CC BY 2.0

Nederland is dit jaar opnieuw een plaats gezakt op de Europese ranglijst van lhbti-rechten. Op de Rainbow Europe Index, een initiatief van mensenrechtenorganisatie ILGA, neemt Nederland nu de veertiende plaats in. De lijst baseert zich voornamelijk op de aanwezigheid van wet- en regelgeving op lhbti-gebied in de onderzochte landen.

Belangenorganisaties COC, Transgender Netwerk Nederland en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID uiten hun zorgen over de daling van Nederland op de lijst. “‘Waar ons land ooit vooropliep in de wereld, streven steeds meer landen ons nu voorbij, en dat is slecht nieuws voor Nederland”, stellen zij in een gezamenlijke verklaring. “We roepen politiek Den Haag op om een inhaalslag te maken. Dat moet snel kunnen, want veel van de benodigde wetgeving ligt klaar voor behandeling.”

De organisaties maken wel de kanttekening dat de lhbti-rechten in Nederland niet achteruitgaan, maar dat andere landen grotere stappen maken op gebied van wetgeving en ons daarom in deze lijst passeren.