Muziek maken, musea bezoeken of de natuur in: jong dementerende Rob (61) zoekt met lotgenoten naar zinvolle dagbesteding

mental health, cranium, head
Photo by GDJ on Pixabay

Rob van Gils (59) was altijd kerngezond, tot hij ineens een hersenaandoening en dementie kreeg. Hij viel tussen wal en schip: hij kon niet meer werken, maar voelde zich tegelijkertijd nog te goed voor de aangeboden dagbesteding. Het maakte hem depressief.

Rob stond altijd midden in het leven. Hij werkte als accountmanager en speelde in een band. Aan de buitenkant zie je niet dat er iets mis is met hem, maar Rob kan niet meer werken. Hij leidt aan dementie en de degeneratieve hersenaandoening Multi Systeem Atrofie. “Dat heeft veel gevolgen en is zo confronterend”, vertelt hij.

‘Weinig uitdaging’

Van de ene op de andere dag kwam Rob ineens thuis te zitten. “Ik vond geen juiste dag- of tijdsbesteding in de regio. Alles is gericht op hoge leeftijden en biedt weinig uitdaging. Er zijn kleinschalige initiatieven, welke allemaal zo’n beetje hetzelfde aanbieden; kleien, schilderen, houtbewerking, etcetera.”

“Daar kan vaak niet van afgeweken worden en je moet het maar net leuk vinden”, vervolgt hij. “Ook van de omgeving waar de dagbesteding plaatsvond werd ik niet blij. En wanneer een activiteit te ver weg ligt, doet de zorgverzekering moeilijk over het vervoer.”

‘Kijken wat wél kan’

Uit onvrede met het bestaande aanbod zette Rob toen zelf maar iets op poten om niet in een depressie te raken. “Je gaat kijken naar wat je nog wel kan.” Hij plaatste een oproep in een lokale krant en ging op zoek naar lotgenoten om met hen zinvolle initiatieven te organiseren.

Dat mondde uit in de groep ‘Hoofdbrekers’. Ze doen samen activiteiten, maken uitjes in de natuur of bezoeken een museum of lokale ondernemer. “Dat zijn de ideeën”, vertelt Rob. Ook herleven volgens hem ‘oude hobby’s’ weer: “Ik probeer muziek te introduceren, omdat ik zelf een actief bandleven heb moeten opgeven.”