Minister voor Natuur en Stikstof: Aanpak Stikstof
Het gaat niet goed met veel natuur in Nederland. Steeds meer soorten planten en dieren verdwijnen dat komt onder meer door te veel stikstof in de bodem. De gevolgen van schade aan natuur raken niet alleen dieren en planten, maar ons allemaal. Denk aan droogte en hittestress, te weinig insecten die gewassen bestuiven, en het verlies van vruchtbare bodems voor voedsel. Het Programma Natuur richt zich op het herstel en de versterking van deze kwetsbare natuurgebieden.
Elk natuurgebied een eigen aanpak
Geen natuurgebied is hetzelfde. In Programma Natuur krijgt elk natuurgebied daarom een aanpak op maat. De provincies wijzen de natuurgebieden aan waar maatregelen nodig zijn. Zij maken samen met de terreinbeherende organisaties (zoals: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provincies verenigd in LandschappenNL) voor elk gebied een plan met maatregelen. Daarbij betrekken ze partijen in en om het natuurgebied, zoals de gemeente, het waterschap, ondernemers en natuurorganisaties. De terreinbeheerders voeren de maatregelen uit. De inzet van de provincies voor alle gebieden samen, zorgt dat het landelijke streven voor natuurherstel wordt gehaald.
[…]
Een veerkrachtige natuur
De maatregelen in alle gebieden samen, moeten ervoor zorgen dat Nederland-breed de natuur weer gezond is. Kwetsbare planten- en diersoorten kunnen zich dan handhaven in de natuurgebieden of keren zelfs terug. De natuur blijft zo voorzien in onze levensbehoeften en er is weer ruimte om economische activiteiten te ondernemen, in balans met de natuur.