Milieudefensie: ‘Shell houdt zich niet aan vonnis in klimaatzaak’

Shell petrol tanker – 1928” by Aussie~mobs is licensed under CC PDM 1.0

Oliebedrijf Shell doet lang niet genoeg om zich te houden aan de uitspraak in de klimaatzaak die Milieudefensie in 2021 heeft gewonnen. Het bedrijf heeft voor het leeuwendeel van de CO2-uitstoot nog altijd geen goed reductieplan, stelt de milieuorganisatie.
De rechter verplichtte Shell twee jaar geleden om zijn wereldwijde uitstoot uiterlijk 2030 met 45 procent te verlagen ten opzichte van 2019. Dat was een baanbrekende uitspraak. Het was voor het eerst dat een rechter op die manier een bedrijf klimaatbeleid oplegde. Shell ging in hoger beroep. Die procedure loopt nog.

In Shells recentste jaarverslag staan plannen om de eigen uitstoot met 50 procent terug te dringen. Het gaat dan om de CO2 die vrijkomt op olieplatforms, in de raffinaderijen en bij andere activiteiten van Shell.

Maar 95 procent van de uitstoot van Shell komt vrij bij verbranding van het gas en de olie die het bedrijf uit de grond haalt en verkoopt. De rechtbank legde het concern een “zwaarwegende inspanningsverplichting” op om ook deze uitstoot terug te dringen. Shell erkent dat de uitstoot in 2050 naar nul moet, maar heeft geen tussentijdse doelen voor de komende 27 jaar geformuleerd.

[…]

Meeste geld gaat nog naar olie en gas

[…]

Door de olie- en gasproductie hoog te houden, strookt het beleid van Shell niet met het klimaatakkoord van Parijs, vindt Milieudefensie. Ook een recent rapport van Carbon Tracker kwam tot die conclusie. Onderzoekers van die organisatie wezen eveneens op het gebrek aan uitstootdoelen richting 2050 en de voortdurende zoektocht naar nieuwe olie- en gasvelden.

Shell houdt volgende week zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Londen. De Pater van Milieudefensie wil de top van het oliebedrijf daar nog eens aanspreken op zijn verplichtingen.