Mensen met migraine krijgen nog steeds verslavende sterke pijnstillers
Medicijnen
Tramadol en andere sterke pijnstillers worden afgeraden bij migraine. Toch krijgen patiënten deze verslavende middelen nog steeds.
Artsen schrijven nog steeds opioïden voor bij migraine. Dit terwijl sterke pijnstillers zoals tramadol en oxycodon het risico op chronische migraine juist vergroten.
Van de bijna vierduizend migrainepatiënten die in 2021 deelnamen aan het onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum, had 13 procent weleens opioïden gebruikt. Een kwart daarvan deed dat langer dan een maand en 11 procent langer dan een jaar. Een vijfde gebruikt ze ook om een aanval te voorkomen. Een paar procent nam weleens opioïden zonder recept.
De respondenten komen uit een cohort van ruim zesduizend patiënten van de zogeheten Leidse Hoofdpijngroep. Zij vormen een afspiegeling van populatie migrainepatiënten in Nederland.
Wat doe je met radeloze patiënten bij de eerste hulp?
Gisela Terwindt hoogleraar neurologie
Bij migraine, hevige eenzijdige hoofdpijn die vaak gepaard gaat met ernstige misselijkheid of overgevoeligheid voor licht en geluid, werken paracetamol en ibuprofen lang niet altijd afdoende. Zo nemen patiënten soms hun toevlucht tot sterkere pijnstillers. Meestal is dat tramadol (58 procent), maar artsen schrijven ook sterkere middelen voor, zoals oxycodon, morfine en fentanyl.
Het gaat weliswaar om relatief kleine aantallen. Van de 3.712 ondervraagden gebruikten minder dan 500 patiënten ooit opioïden. Maar de onderzoekers vinden de uitkomsten toch zorgwekkend. Dit omdat opioïden niet effectief zijn en juist kunnen leiden tot ‘overgebruikshoofdpijn’.