Feest (en opletten) voor mensen met dynamisch contract: stroom gebruiken levert geld op

Tesla car Model 3 at a solar energy charging station, using a type 2 connector plug, on a parking lot of Aldi South, Germany” by verchmarco is licensed under CC BY 2.0

De stroomprijzen zijn dit pinksterweekend extreem laag. Door een overvloed aan duurzame energie moeten leveranciers aan het stroomnet zelfs betálen om stroom te mogen leveren, in plaats van dat ze er geld voor krijgen. Voor mensen met een dynamisch contract is dat een feestje.

Bij een dynamisch stroomcontract betaal je ieder uur een ander tarief, dat direct meebeweegt met de marktprijzen voor stroom, die een dag van te voren worden vastgesteld.

Op dagen dat er heel veel duurzame energie wordt opgewekt, hebben die mensen geluk. Zeker op momenten dat er ook nog eens weinig vraag is naar stroom, kunnen de prijzen extreem laag (of dus zelfs negatief) zijn.

Ideale omstandigheden

In dit pinksterweekend zijn de omstandigheden daarvoor perfect. De zon schijnt, waardoor de zonnepanelen hun werk doen, de wind waait flink, waardoor de windmolens heel veel stroom leveren én veel bedrijven zijn gesloten, waardoor er weinig vraag naar al die stroom is.

Het gevolg: negatieve stroomprijzen. In feite is dat een prijsprikkel voor leveranciers aan het net om tijdelijk minder stroom te produceren, omdat er niemand is om het allemaal af te nemen. Energiebedrijf Zonneplan telde in 2023 nu al 101 uren met negatieve stroomprijzen in Nederland. In heel 2022 waren dat er slechts 83.

Geld toe

Wat vrij uniek is, is dat mensen met een dynamisch contract nu op sommige momenten geld toe krijgen als ze stroom gebruiken.