Meerjarige energiecontracten maken comeback: ‘Tot nu toe zit alles dit jaar mee’

sea, wind turbines, wind farm
Photo by ELG21 on Pixabay

Sinds de energiemarkt ruim anderhalf jaar geleden op hol sloeg, waren ze niet te krijgen: een contract bij een energieleverancier met een vaste prijs voor meerdere jaren. Maar vanaf begin juni zijn dergelijke contracten weer af te sluiten, bij een enkele leverancier kan het nu al.

Tegenover de meerjarige contracten staat dat het een stuk duurder wordt om een contract op te zeggen. De prijzen liggen naar verwachting wel onder het niveau van het huidige prijsplafond van 1,45 euro per kuub gas, al is het niet heel veel.

Nog altijd bepaald niet goedkoop dus. Het betekent wel dat wie bang is voor nieuwe extreme prijsstijgingen, de prijs voor langere tijd kan vastleggen. Leveranciers en prijsvergelijkers merken dat veel huishoudens zich afvragen wat te doen. “Het is een gekkenhuis”, zegt Ben Woldring van Gaslicht.com.

Flexibiliteit of zekerheid?

Wat is dan verstandig? Dat hangt met name af van je situatie en hoeveel onzekerheid je kan verdragen, zeggen deskundigen. “Je ziet twee stromingen ontstaan”, zegt energie-econoom Hans van Cleef van Publieke Zaken. “Je hebt mensen die alleen maar flexibeler willen, zodat ze maximaal kunnen profiteren van de lage prijzen als er veel wind en/of zon is. Voor hen zijn dynamische contracten met een stroomprijs per uur en een gasprijs per dag interessant.”

De andere groep, legt Van Cleef uit, is na het afgelopen jaar flink nerveus geworden van de variabele contracten. De prijzen staan daar afhankelijk van de leverancier voor een maand of een kwartaal vast. Voor die grotere groep is een contract met vaste prijzen een uitkomst.