Meer hybridewarmtepompen door opening drie Nederlandse fabrieken

heat pumps, father, dad
Photo by globalenergysystems on Pixabay

Een levertijd van een jaar was eerder normaal dan een uitzondering als je een warmtepomp bestelt. Drie warmtepompbedrijven openen binnenkort in Nederland een fonkelnieuwe fabriek om zelf hybridewarmtepompen te produceren, waardoor ze voortaan sneller beschikbaar zijn.

De hybridewarmtepomp is vanaf 2026 de minimale standaard om je huis mee te verwarmen. Als je CV-ketel stuk gaat, zul je aan de warmtepomp moeten. Afgelopen week maakte Hugo de Jonge, de minister voor Volkshuisvesting, bekend dat er drie uitzonderingen zijn, wanneer een warmtepomp niet verplicht is:

  • Wie in een appartement woont, want dan is er vaak geen ruimte
  • In een monumentaal pand
  • Woningen die binnen tien jaar aangesloten worden op een warmtenet, want dat is zonde van het geld

Drie nieuwe fabrieken

Remeha opent in juli een hybridewarmtepompfabriek in Apeldoorn. Ze zijn nu aan het proefdraaien en verwachten dit jaar nog 50.000 pompen te kunnen leveren. Vanaf 2024 rollen er 140.000 exemplaren per jaar van de band.

Ook concurrenten hebben geïnvesteerd in een nieuwe fabriek. Itho Daalderop gaat zo’n 30.000 hybridewarmtepompen per jaar produceren en Intergas zo’n 50.000. En die opschaling is hard nodig als we vanaf 2026 verplicht aan de warmtepomp moeten. De gestegen verkoopcijfers blijken uit deze cijfers.