Luisteren is niet minder dan lezen

headphones, music, work
Photo by Peggy_Marco on Pixabay

Luisterboeken Het luisterboek is in opkomst. We hebben het druk, en luisteren kun je nu eenmaal makkelijker combineren met andere activiteiten dan lezen. Maar daarom is het nog geen luie bezigheid.

Op een druilerige donderdagochtend zit acteur Keanu Visscher al vroeg in de studio van luisterboekendienst Storytel in Amsterdam. Vandaag vindt een opname plaats voor het luisterboek De bananengeneratie (2019) geschreven door Pete Wu. In een van de drie studio’s van Storytel spreekt de jonge acteur druk gebarend zijn tekst in. „Hij heeft zo’n warme, rustgevende stem, hè”, zegt studiomanager Mariëlle van Tilburg tevreden.

De keuze voor Visscher als inspreker voor De bananengeneratie was niet ingewikkeld; hij speelde vorig jaar in de toneelbewerking van het boek. Van Tilburg: „We zijn altijd op zoek naar nieuw talent, maar hebben ook vaak al een stem in ons hoofd die goed bij het boek past.”

De roman van Wu is niet het enige boek waar deze week een gesproken versie van wordt gemaakt. Jaarlijks neemt Storytel ongeveer 250 luisterboeken op in Nederland.

Uit onderzoek van KVB Boekwerk, een kennis- en innovatieplatform voor de boekensector in Nederland, blijkt dat in 2022 bijna drie miljoen Nederlanders naar een boek hebben geluisterd. In 2016 was dat slechts de helft, ongeveer 1,5 miljoen mensen.

Met een abonnementsdienst is het Zweedse Storytel het Netflix van de luisterboeken. Het bedrijf begon in 2005, kent inmiddels wereldwijd luisteraars en is de tweede grootste luisterboekenaanbieder, na Audible van Amazon. Hoeveel abonnees Storytel in Nederland heeft wil het bedrijf niet zeggen.

Wie een abonnement heeft, kan via de app onbeperkt gebruik maken van het aanbod in luisterboeken. In Nederland zijn er naast Storytel verschillende andere luisterboekenapps actief, zoals Bookbeat, Nexstory en Luisterrijk. Sommige luisterboeken zijn exclusief voor Storytel geproduceerd en zijn alleen daar te beluisteren. Maar het komt ook voor dat uitgevers zelf een luisterboek laten maken. Dat is dan op verschillende platforms te beluisteren.