Inflatie raakt werknemers wereldwijd, maar topbestuurders blijven buiten schot

The Crime Part 2 – Repair the car” by crises_crs is licensed under CC BY-NC 2.0

Topbestuurders hebben vorig jaar weinig last gehad van de inflatie. Volgens een onderzoek van Oxfam kregen mensen met een topfunctie in 2022 juist een loonsverhoging.

In India, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika kregen de bestbetaalde bestuurders er het meest bij. Hun salaris ging met maar liefst 9 procent omhoog, terwijl de lonen van ‘gewone’ werknemers met 3 procent daalden.

De inflatie was vorig jaar erg hoog, waardoor ook de prijzen van bijvoorbeeld boodschappen omhooggingen. De lonen van veel werknemers stegen niet zo hard mee.

Daardoor werkten wereldwijd een miljard werknemers gemiddeld zes dagen ‘gratis’. Aangezien de lonen achterbleven, verdienden ze door de hoge inflatie gemiddeld 623 euro minder. In Nederland werd zelfs zo’n elf dagen ‘gratis’ gewerkt.

“Terwijl directeuren ons vertellen dat we de lonen laag moeten houden, geven ze zichzelf en hun aandeelhouders enorme uitbetalingen”, zegt Amitabh Behar, uitvoerend directeur van Oxfam International op interimbasis.

“De meeste mensen werken langer voor minder en kunnen de kosten van levensonderhoud niet bijbenen. Jaren van bezuinigingen en aanvallen op vakbonden hebben de kloof tussen de rijksten en de rest van ons vergroot.”

Daarnaast worden vrouwen en meisjes voor hetzelfde werk nog steeds slechter betaald dan mannen. Ook besteedden vrouwen maandelijks minstens 380 miljard uur aan onbetaald werk. Daardoor werken ze minder bij hun betaalde werk of moeten ze er zelfs mee stoppen omdat zorgtaken te veel tijd innemen.