El Niño is terug: bosbranden, modderstromen en een nieuw hitterecord

Kenya: drought leaves dead and dying animals in northen Kenya” by Oxfam International is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Het water van de Grote Oceaan warmt op dit moment langzaam op: een voorteken van een naderende El Niño. Dit zorgt voor extreem weer in grote delen van de wereld. Samen met de opwarming van de aarde zal El Niño hoogstwaarschijnlijk leiden tot een nieuw wereldwijd hitterecord, zegt het hoofd klimaatonderzoek van NASA tegen NU.nl – mogelijk al in 2023.

Bosbranden op Borneo, droogte in Australië en modderstromen in Zuid-Amerika. De wereld wordt vaak overvallen door weerrampen. Maar soms kunnen ze maanden van tevoren worden voorzien – door wetenschappers die de temperatuur van de Grote Oceaan in de gaten houden.

Die watertemperatuur loopt ten westen van Peru momenteel langzaam op. Als het water daar over een groot gebied meer dan een halve graad warmer is dan normaal, wordt officieel gesproken van El Niño. Dat punt wordt naar verwachting later deze maand bereikt.

Volgens klimaatmodellen zal het warme water zich vervolgens verder uitbreiden over de evenaar en tot in 2024 aanwezig blijven. Gedurende deze periode heeft dit grote gevolgen voor het weer, vooral in tropische gebieden rond de Grote Oceaan.