Dynamisch energiecontract populair: ‘Je moet het risico kunnen nemen’

dynamische energieleveranciers stroom

Per uur of dag betalen voor je gas of elektra: bij een dynamisch energiecontract kan dat, en deze contracten worden steeds populairder, blijkt uit cijfers. Vooral als je kan profiteren van gratis stroom, zoals op steeds meer momenten het geval is. Maar zijn die dynamische contracten echt zo voordelig? Experts twijfelen. “Het is een soort casino.”

Het verschil tussen een vast of variabel energiecontract aan de ene kant en een dynamisch contract aan de andere kant heeft te maken met het tarief. Bij een vast contract spreek je een vaste prijs per kilowattuur (kWh) of kubieke meter (m3) gas af. Bij een dynamisch contract wordt je tarief bepaald op de ‘spotmarkt’, waarop de prijzen elke dag veranderen.

Steeds meer aanbieders

De energiemotor van Autoriteit Consument en Markt (ACM) laat zien dat dynamische contracten steeds populairder worden. In totaal zijn er nu 22 aanbieders van dynamische contracten, zoals ANWB Energie, NewEnergie en Tibber.

Tibber zegt steeds meer klanten te krijgen. “We zijn in juli officieel begonnen en sindsdien heel hard gegroeid”, zegt directeur Rens Schoorl. “Dat heeft ook te maken met de energiecrisis van vorig jaar. Mensen zijn zich bewuster van hun energiekosten en zijn op zoek naar oplossingen om deze te verlagen.”

Lager tarief in middag

Bij een dynamisch contract kunnen de prijzen voor gas of elektra per dag of zelfs per uur verschillen. Dit hangt af van de marktprijzen die worden bepaald door vraag en aanbod. Stel nou dat je je kleren wilt wassen. Met een dynamisch contract, kun je dat doen op het moment dat de energieprijzen het voordeligst zijn.

Schoorl: “Bij dynamische energieprijzen betaal je in de middag meestal een lager tarief dan in de ochtend. Als het je lukt om in de middag je was te draaien en je elektrische auto op te laden, scheelt dat geld.”

[…]

Risico kan aantrekkelijk zijn

“Het is leuk voor mensen die het kunnen betalen als de prijzen schommelen. Als je bijvoorbeeld een dynamisch contract neemt voor gas, loop je de kans dat gasprijzen aankomende winter fors gaan stijgen. Je betaalt dan hogere gasprijzen en hebt veel gas nodig. Dat moet je financieel aankunnen.”

Maar als je dat risico kan nemen, is het dus aantrekkelijk. “We zien dat de gasprijzen het afgelopen jaar continu dalen. Dan profiteer je met een dynamisch contract als eerste. Dat is de reden dat het ook zo populair is.”