Duitsers reizen voor 49 euro per maand hele land door met ov, en jij mag dat ook

S-Bahn Station Maichingen °8 – Ticket Vending Machine” by Azchael is licensed under CC BY 2.0

Al eerder experimenteerde Duitsland met treintickets tegen bodemprijzen. Dat beviel goed en nu krijgen onze oosterburen een definitief goedkoop abonnement. Voor 49 euro per maand kun je vanaf maandag onbeperkt gebruikmaken van regionaal en lokaal openbaar vervoer. En dat is ook goed nieuws voor Nederlanders die een tripje wel zien zitten.

Om te kijken hoe soepel dat reizen eigenlijk gaat met die regionale treinen, gaat treinexpert Jon Worth de komende twee weken met het Deutschlandticket heel het land door. “Ik ga eerst richting het noorden, daarna reis ik naar de grens met Nederland.” 

Worth, een Brit die in Duitsland woont, is voorzichtig optimistisch. “Zo’n abonnement zorgt ervoor dat je compleet anders gaat denken. Een vriend van mij woont op een uur reizen vanaf mijn woonplaats Berlijn. Stel ik wil een kopje koffie met hem drinken. Normaal gesproken ga je dan berekenen hoeveel een treinticket kost en welke trein je moet nemen. Dat is in Duitsland wat ingewikkelder dan in Nederland. Nu kan ik gewoon gaan, zonder daarover na te denken. Dat is een ongelooflijke vrijheid.”

Wat houdt het precies in?

Voor 49 euro per maand kun je al het openbaar vervoer in heel Duitsland gebruiken, behalve in de eerste klas en op hogesnelheidslijnen, zoals DB Fernverkehr en FlixTrain. Iedereen, dus ook Nederlanders, kan het abonnement, dat maandelijks opzegbaar is, kopen. Dat kan vanaf 1 mei, maandag dus. Maar met het ticket kan je dus bijvoorbeeld niet direct vanuit Nederland naar Berlijn reizen. Je koopt het ticket online of in een van de vervoerskantoren in Duitsland zelf. 

[…]

Steeds meer landen voeren maatregelen in om reizen met de trein te stimuleren. In Luxemburg is sinds 2020 al het openbaar vervoer gratis en ook in Spanje en Oostenrijk waren afgelopen jaar acties om de reiziger te compenseren voor de hoge inflatie.

[…]

Naar de Nederlandse grens

Zin in een goedkope vakantie, dan kun je dus als Nederlander lekker door Duitsland treinen. Zeker voor mensen die in grensregio’s wonen kan het Deutschlandticket interessant zijn. Eerder reisde Worth in 40 dagen over alle Europese grenzen. Komende twee weken wil hij ook gebruiken om specifiek naar alle Duitse grenzen te reizen, ook die met Nederland dus.