De kerk hoeft bij protest op de A12 niet vooraan te staan. Een plek aan de kant van de weg is ook goed

A12-28JAN2023 Extinction Rebellion ©Marjan Minnesma

OPINIE Oud-ChristenUnie Kamerlid Carla Dik-Faber wil graag aanwezig zijn bij klimaatdemonstraties, zoals die van aanstaande zaterdag op de A12. Maar daar gaat het knagen, schrijft ze met een aantal anderen. ‘Burgerlijke ongehoorzaamheid door een blokkade is niet zo ons ding.’ Toch doet ze een oproep om te komen.

Op 27 mei is er weer een blokkade van de A12, gericht tegen de miljardensubsidies die onze overheid uitdeelt aan de fossiele industrie. De mensen van Extinction Rebellion en Christian Climate Action lopen daarin voorop. Hun acties roepen bij ons de vraag op wat de rol van de kerk is in het klimaatdebat. Het gaat over de toekomst van het leven op aarde, zoals christenen zeggen: Gods schepping. Moet de kerk niet óók voorop lopen?

Laten we bekennen dat het voor ons persoonlijk een worsteling is. We voelen ons intens verdrietig over het onrecht in de wereld dat wordt veroorzaakt doordat wij in het rijke westen een levensstijl hanteren die onhoudbaar is. We voelen de urgentie van een systeemverandering. We willen ons hierover uitspreken.