Chirurg oefent operatie op 3D-geprint hart: ‘Heel realistisch’

Open Heart Surgery Primer” by Jeremy Brooks is licensed under CC BY-NC 2.0

Het is een manier om je als arts voor te bereiden op een complexe operatie: het 3D-printen van het hart van een patiënt. Hartchirurgen in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven onderzoeken hoe ze die techniek het best kunnen toepassen. Daarvoor maken ze de harten van patiënten zo realistisch mogelijk na. “Ze voelen zelfs echt.”

Veertig uur. Zo lang duurt het voordat een siliconen hart uit de 3D-printer van het Catharina Ziekenhuis rolt. De harten van patiënten worden laagje voor laagje en zo nauwkeurig mogelijk nagemaakt. Op die manier kunnen artsen zich zo goed mogelijk voorbereiden op een complexe hartoperatie. Sterker nog: ze kunnen een operatie al uitvoeren voordat de echte operatie plaatsvindt.

Eigen interpretatie
“Tot nu toe kregen we het hart van de patiënt altijd te zien via een echo of MRI. Die beelden waren 2D en moesten we vervolgens zelf interpreteren”, vertelt hartchirurg in opleiding Jules Olsthoorn. “We hebben inmiddels software om 2D in 3D om te zetten, maar dan nog steeds is het lastig om alle kanten goed te bekijken”, vertelt hij aan Editie NL.

Kijkje in lichaam
Artsen kunnen met verschillende technieken van buitenaf in het lichaam kijken.

De röntgenfoto is een foto waarop botten een andere kleur krijgen. Dat maakt deze techniek heel geschikt om bijvoorbeeld botbreuken te onderzoeken.
Echografie wordt al meer dan honderd jaar gebruikt in ziekenhuizen. Met behulp van hoge geluidstonen, voor mensen niet te horen, worden harde en zachte weefsels in beeld gebracht. Daardoor kun je in de baarmoeder bijvoorbeeld een foetus zien.
De PET-scan wordt vaak gebruikt om tumoren op te sporen en te onderzoeken. Hierbij krijg je radioactieve stoffen ingespoten. Deze stoffen gaan vervolgens naar een tumor toe.
Bron: UMCG

Een geprint hart werkt daarom fijner. “Die kun je met eigen handen vasthouden en goed bekijken. Daarmee kun je een operatie tot in perfectie voorbereiden”, zegt Olsthoorn. Samen met een collega onderzoekt hij deze 3D-printtechniek. “Voor standaardoperaties is het niet nodig, maar vooral voor complexe operaties is zo’n nagemaakt hart fijn.”

Een hart dat is gemaakt met de 3D-printer.