Brussel: Nederland gebruikt nog altijd te veel fossiele brandstoffen

Flags of the European Union” by anotherpushpin is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Nederland moet sneller af van fossiele brandstoffen. Dat schrijft de Europese Commissie (EC) in de jaarlijkse aanbevelingen voor EU-landen. Op dit moment is 13 procent van de in Nederland gebruikte energie groen. Dat is fors lager dan het Europese gemiddelde van 22 procent. Nederland hoort daarmee bij de slechtst presterende landen, stelt de Commissie.

Hoewel Nederland onder meer meerdere nieuwe windparken op zee in de planning heeft, moet er volgens de Commissie meer gebeuren. Op de korte termijn kan de grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen tot problemen leiden.

Vorig jaar stegen de brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne sterk. In een toelichting zei de Commissie dat Nederland waarschijnlijk om deze reden afgelopen jaar zo’n hoge inflatie had.

Als het kabinet wil voldoen aan de Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie in 2030 zullen er ook investeringen gedaan moeten worden in het elektriciteitsnetwerk.

Volgens Brussel is het essentieel hier vaart mee te maken als Nederland meer groene energie wil gaan opwekken. Het kabinet zal, volgens de EC, de komende jaren dan ook meer investeringen moeten doen als het de doelen wil halen.