Activistisch vindt Gerrit Hiemstra zichzelf niet. Hij wil gewoon vertellen hoe het zit. ‘Het klimaat verandert sneller dan mensen zich realiseren’

Gerrit Hiemstra” by NOS is licensed under CC BY-SA 3.0

Langs een vaart in Zuidwest-Friesland staat een huis op verhoogd terrein, voor als in de toekomst het water stijgt. De stroom komt van 54 zonnepanelen. Een warmtepomp haalt warmte uit de rivier. De muren zijn van kalkhennep, dat de eigenschap heeft COop te slaan. Zo radicaal als de eigenaar dit huis verduurzaamde, zo uitgesproken is hij ook over het klimaat.

Het bekende NOS-gezicht Gerrit Hiemstra (61) bestudeert al decennia het weer. Lang keek hij door de bril van een rationeel wetenschapper. Maar in de afgelopen paar jaar veranderde het denken van de nuchtere Fries. Nu ziet hij scherper welke roofbouw op de planeet het veranderende weer veroorzaakt. Hij wil zoveel mogelijk mensen aan het verstand brengen dat ze zich echt, echt anders moeten gedragen. „Klimaatverandering, we zitten er middenin, en het wordt nog veel erger”, zegt hij. „Er is maar één oorzaak, dat zijn wij. Wij die elke week bij het pompstation staan te tanken.”

„Er is maar één oorzaak, dat zijn wij. Wij die elke week bij het pompstation staan te tanken.”

Vorig jaar kreeg Hiemstra de Machiavelliprijs (die jaarlijks wordt uitgereikt voor bijzondere publieke communicatie) voor zijn prominente rol in de klimaatdiscussie. Met lezingen probeert de weerman mensen bewust te maken van de ernst en impact van klimaatverandering. Bijna dagelijks discussieert hij op Twitter met klimaatontkenners en andere critici. Bijna honderdduizend volgers lezen met hem mee.

[…]

Het woord activistisch vindt hij ook niet op zichzelf van toepassing, hij wil gewoon vertellen hoe het zit, wat wetenschappers zien. „Wat we meemaken, en wat we nog mee gaan maken. Het is echt ongekend. En heel veel mensen halen gewoon hun schouders op.”

„Wat we meemaken, en wat we nog mee gaan maken. Het is echt ongekend. En heel veel mensen halen gewoon hun schouders op.”