150 gepensioneerden bestieren Julianatoren: ‘Geen personeelstekort’

Speeltuin Julianatoren Apeldoorn bootjes begin jaren 60” by Joost J. Bakker IJmuiden is licensed under CC BY 2.0

Wie met pensioen mag, maar nog energie heeft om door te werken, wordt met open armen ontvangen door het Apeldoornse pretpark Julianatoren. Honderdvijftig senioren bedienen voornamelijk de attracties. Korte dagen, warme maaltijden én sociaal contact: “Ouderen hebben hier een luxepositie”, zegt het park.

Frans Bongers is met zijn eenentachtig jaar een van de oudste werknemers van Julianatoren, vertelt hij aan RTL Z. Hij staat hier elk weekend en doet vandaag dienst als portier. “Ik begroet de bezoekers en controleer de kaartjes. Dit is mijn drieëntwintigste seizoen”, zegt hij. 

Na zijn pensioen besloot Bongers aan de slag te gaan bij het park. “Ik kwam hier weleens met mijn kleinzoon.” Die was toen een jaar of vier, maar inmiddels dik in de twintig. Met mensen omgaan, een babbeltje maken, leuke collega’s. Dat maakt het leuk. “Je blijft er jong bij”, zegt Bongers.

Beetje stijf

Hij heeft artrose, is wat stijf, maar verder fit als een hoentje. Bongers heeft bij zo’n beetje elke attractie in het park wel gestaan. Maar de Dino’s Tour is favoriet. “Je kan er lekker zitten”, zegt hij. En van het salaris kan hij leuke dingen doen.

Dat is een bruto uurloon van 13,27 euro, iets boven het minimumloon, zegt Ronald Noorlander, directielid van Julianatoren. Bij het park werken zo’n vierhonderd mensen van 13 tot 83 jaar. In het weekend zijn dat veel jongeren, de ouderen vullen juist de gaten in het doordeweekse rooster.