Zo houd je vleesconsumptie gezond: ‘Zie vleeswaren als taart, eet het met mate’

Hanging meat on a retail store
Een keer in de week, adviseert Martijn Katan. Photo by Airam Dato-on on Pexels

Wat hebben rood vlees, bewerkt vlees, vleeswaren en vleesvervangers met elkaar gemeen? Dat je over al deze producten waarschijnlijk al eens gehoord hebt dat ze – in te grote hoeveelheden – niet gezond voor je zijn. “Beschouw vleeswaren als ‘lekkers’, zoals cola en taart”, adviseert hoogleraar voedingsleer Martijn Katan. “Dat eet je dus met mate.”

Vanochtend was een onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in het nieuws. Onderzoekers concludeerden: rood vlees zou 7,50 euro per kilo duurder moeten zijn, als alle gezondheidskosten die ontstaan door overmatige consumptie ervan werden doorberekend. Bewerkt vlees zou dan 4,30 euro per kilo meer kosten. Opdracht voor het onderzoek werd gegeven door de Vegetariërsbond en de True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie).

‘Door de hoeveelheid ongezond’

Het is niet het eerste en ongetwijfeld ook niet het laatste onderzoek waarin een verband wordt gelegd tussen vlees en een hoger risico op onder meer kanker.

Martijn Katan, als hoogleraar voedingsleer verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, kan zich dan ook best voorstellen dat veel mensen zich soms afvragen wat er nou wel en niet thuishoort op een gezonde eettafel. “Het verschil tussen de jaren 50 en nu, is dat we veel meer van sommige dingen zijn gaan eten. Door de hoeveelheid verschuift iets dan naar het ongezonde gebied. Vlees is daar een voorbeeld van.”

[…]

Vlees helemaal schrappen uit je dieet, is volgens Katan dan ook echt niet nodig. Zeker niet bij kinderen in de groei. “Vitamine B12, ijzer, eiwitten, er zitten zeker goede voedingsstoffen in. Zo nu en dan een glaasje melk of een stukje vlees of vis is echt niet verkeerd.”Notenpasta, humus, zomaar wat alternatieven die Katan nog noemt voor op de boterham. Relativerend voegt hij nog toe: “Je hoeft overigens echt niet onmiddellijk naar de specialist in het ziekenhuis te snellen als je een plakje ham op hebt. Alcohol en overgewicht zijn bijvoorbeeld duidelijk belangrijkere oorzaken van kanker.”