Symbolische overname in Delfzijl: megabatterij koopt stroomaansluiting Aldel

20120815 Aldel Farmsum Delfzijl Gn NL” by Wutsje is licensed under CC BY-SA 3.0

Op het terrein van de failliete aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl zal de komende drie jaar een gigantische batterij verrijzen. Voor een nog onbekend bedrag heeft het bedrijf Giga Storage een deel van de grond en – het allerbelangrijkste – de stroomaansluiting overgekocht.

De opkomst en ondergang van Aldel was al symbolisch voor de naoorlogse Nederlandse economie, en de symboliek is door deze overname alleen nog maar groter geworden. Het bedrijf kwam er in de jaren zestig na de vondst van goedkoop gas in Groningen, en ging vorig jaar definitief ten onder door de stijgende energieprijzen. Nu strijkt op dezelfde plek een piepjong bedrijf neer dat juist verdient aan hoge, en sterk fluctuerende, stroomprijzen.

Sinds ruim een jaar lopen batterij-ondernemers de deur plat bij TenneT, de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet. Deze bedrijven spelen in op de grote fluctuaties op het elektriciteitsnet als gevolg van het groeiend aantal windmolens en zonnepanelen. Zij laden stroom op momenten dat er tijdelijk overschot is, en ontladen weer bij tekorten.

Opgeteld is er bij TenneT voor meer dan 40 gigawatt aan aansluitingen aangevraagd. Dat is meer dan twee keer zoveel als nu op het piekmoment van de dag in Nederland aan stroom wordt gebruikt. Op het toch al overbelaste hoogspanningsnet is er vaak helemaal geen plek voor die batterijen. TenneT heeft ook onvoldoende mensen in dienst om zo veel aanvragen direct allemaal te kunnen behandelen. Dus is er een snelgroeiende wachtlijst.