Rechter steekt stokje voor gaswinning bij Schiermonnikoog

Offshore drilling rig on body of water
Photo by Jan-Rune Smenes Reite on Pexels

De bouw van een groot boorplatform voor aardgas in de Noordzee moet onmiddellijk worden stilgelegd. Ook mogen een pijpleiding en een stroomkabel niet worden aangelegd, bepaalde de rechtbank in Den Haag dinsdagmiddag.

Het gaat om het grootste Nederlandse gasproject in jaren, dat wordt uitgevoerd door gasbedrijf One-Dyas. Dit concern wilde in de buurt van Schiermonnikoog een platform bouwen. Volgens het energieconcern is gaswinning noodzakelijk om de leveringszekerheid van aardgas voor Nederland te vergroten. Dat is nodig nu de toevoer van aardgas vanuit Rusland grotendeels is stilgevallen.

Maar milieuorganisaties Mobilisation for the Environment (MOB), de Duitse Deutsche Umwelthilfe (DUH) en de Duitse gemeente Borkum spanden een rechtszaak aan, die vandaag gewonnen werd. Volgens MOB leidt de bouw van het platform tot schadelijke uitstoot van stikstof in beschermde Natura-2000-gebieden in de omgeving. Ook zou een nabijgelegen rif schade oplopen.

In het project zou een half miljard euro worden gestoken. De gaswinning had in 2024 moeten beginnen. Daar heeft de rechtbank nu een streep door gezet. Volgens de rechter is niet onomstotelijk aangetoond dat er geen natuurschade ontstaat.

Paukeslag

DUH spreekt van ‘een paukeslag voor de bescherming van de Noordzee’. Volgens de Duitse organisatie is met de uitspraak ‘onherstelbare vernietiging van het rif’ voorkomen.

Woordvoerder Stijn van Uffelen van MOB zegt dat One-Dyas de uitspraak ‘moet aangrijpen om een constructieve bijdrage leveren’, door bijvoorbeeld in windparken te investeren. ‘Het zou goed zijn als ze daar hun energie in steken in plaats van nog meer fossiele infrastructuur.’