Radicale uitspraken Tata-personeel schokken Extinction Rebellion

Tata Steel, IJmuiden (The Netherlands)” by Wattman (trams, treinen, etc) is licensed under CC BY-NC 2.0

Extinction Rebellion zegt geschokt te zijn over de uitspraken die medewerkers van Tata Steel hebben gedaan over klimaatactivisten die morgen gaan demonstreren bij de fabriek. Die uitlatingen circuleren in WhatsApp- en Facebookgroepen. Daarin doen de werknemers ferme uitspraken over de aan Extinction Rebellion verwante actiegroep Kappen met Kolen.

Tientallen leden van die groep willen maandag een ‘die-in’ houden bij de toegangspoort van Tata door als ‘lijken’ op de grond te gaan liggen.

‘Gelijk de oven in’

Een sleutelfiguur binnen de centrale ondernemingsraad van Tata reageerde geïrriteerd op dat nieuws in een WhatsAppgroep: “Gelijk de oven in dan gaat het niet stinken.”

Hij kreeg vervolgens bijval van een ander lid van de ondernemingsraad: “Arbeit macht Frei wou ik erbij zetten als hint.” Weer een ander: “Hebben wij die kist nog ergens liggen die we hebben gebruikt met de stakingen? Kunnen we ze gelijk wegdragen.”

Volgens het Noordhollands Dagblad werd dat laatste bericht vergezeld van een plaatje van een lijkkist. De krant meldt in het bezit te zijn van screenshots van de gesprekken.

“We zijn geschokt door de gewelddadige en nazistische uitspraken”, laat Extinction Rebellion weten. De actiegroep zegt dat het aangekondigde protest morgen gewoon doorgaat, net als iedere andere eerste maandag van de maand. Hoe het protest bij Tata eruit komt te zien, is volgens een woordvoerder nog niet precies bekend.