Prijzen graan en zuivel dalen en dat gaan we merken in de supermarkt

a store with shelves of food
Photo by Markus Winkler on Unsplash

Al anderhalf jaar stijgen de prijzen van je boodschappen flink, maar er is licht aan het eind van de tunnel, zeggen experts. Prijzen van sommige producten zullen gaan dalen. “Na die eindeloze verhogingen is een verlaging wel zo prettig.”

Elke keer dat je bij de kassa van de supermarkt, bakker of groenteboer bent, ben je weer meer kwijt. De prijzen voor voedingsmiddelen waren maar liefst 15 procent hoger dan een jaar eerder.

En de prijsstijging voor voeding was de afgelopen maanden steeds hoger dan de maand ervoor.

Uit gegevens van databedrijf Superscanner, dat de prijzen van supermarkten bijhoudt, blijkt dat de prijs van een basisproduct als brood nu ruim 22 procent hoger is dan eind 2021.

[…]

‘Prijzen blijven relatief hoog’ 

Niet alle eerdere prijsverhogingen, van onder meer grondstoffen, zijn volledig doorberekend. Dus als grondstoffen goedkoper worden, dan zal dat ook niet helemaal worden doorgegeven, aldus Emonds.

Retailexpert Paul Moers denkt zelfs dat fabrikanten voordeel zullen proberen te behalen door niet meteen hun afzetprijzen te verlagen. “Prijzen gaan altijd met een raket omhoog en met een parachute omlaag.”

Hoe dan ook, de prijzen zullen in ieder geval niet dalen naar het niveau van vóór de Russische inval in Oekraïne, waarschuwt Moers. “Maar na eindeloze verhogingen is een verlaging wel zo prettig.”