Parkinson kan door nieuwe test eerder worden vastgesteld

Lucy Bristow Puts On Her Running Shoes For The Parkinson’s Disease Society” by Montage Communications is licensed under CC BY-SA 2.0

In interviews hield Lars von Trier het er jarenlang op dat het kwam door de pillen die hij slikte tegen zijn depressie of door het afkicken van zijn alcoholverslaving. Pas afgelopen zomer werd duidelijk waarom de handen van de Deense filmmaker trillen: zijn productiemaatschappij maakte toen bekend dat de ziekte van Parkinson kort daarvoor bij hem was vastgesteld.

Het typeert de progressieve hersenziekte. Parkinsonpatiënten lopen vaak al jaren rond met uiteenlopende klachten – slaapproblemen, constipatie, verminderde reuk, maar ook een depressie – zonder dat artsen een oorzaak kunnen vinden.

Tegen de tijd dat de diagnose parkinson wel gesteld kan worden, op basis van klachten als trillende handen, stijfheid en traagheid, is veel van de hersenschade al aangericht.

Maar nu is er zicht op een test die daar verandering in kan brengen. Amerikaanse onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld waarmee de ziekte al in een voorstadium opgespoord kan worden, nog voor patiënten motorische klachten ontwikkelen.