OVV-rapport over schadelijke stoffen is ‘serieuze en zorgelijke boodschap’

DuPont vintage ad: kid in cellophane” by Wordsmith.org is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Overheden, bedrijven en milieuorganisaties onderschrijven de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gezondheidsrisico’s voor omwonenden van grote industriële bedrijven. Volgens de raad moeten buurtbewoners beter worden beschermd tegen de uitstoot van schadelijke stoffen door die bedrijven.

Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat spreekt van een “serieuze en zorgelijke boodschap” waarmee ze “aan de slag” wil. Ze hoopt samen met provincies en omgevingsdiensten afspraken te kunnen maken over het verminderen van de gezondheidsrisico’s voor omwonenden van bijvoorbeeld Tata Steel in IJmuiden en Chemours in Dordrecht.

Wat staat er in het OVV-rapport?

De OVV heeft onderzoek gedaan naar de veiligheidssituatie rond Tata Steel in IJmuiden, Chemours in Dordrecht en Asfaltfabriek Nijmegen. Aanleiding waren klachten van omwonenden over schadelijke uitstoot door die bedrijven. De OVV concludeert dat zowel de grote industriebedrijven als de overheid tekortschieten in het beschermen van de gezondheid van mensen in de buurt.

Eerder kwam het RIVM wat betreft Tata Steel tot een soortgelijke conclusie. Volgens het instituut daalt er nog steeds veel stof met hoge concentraties kankerverwekkende stoffen neer in de omgeving van de staalfabrikant.

[…]

Gezonde leefomgeving

In IJmuiden reageren betrokkenen enthousiaster op de bevindingen van de OVV, meldt NH Nieuws. “Wat een opsteker voor alle bewonersorganisaties die hier zich al zo lang voor inzetten”, aldus Sanne Walvisch van stichting Frisse Wind, die voor een gezonde leefomgeving in de IJmond strijdt. “De OVV bevestigt wat wij al die jaren al zeggen.”

Advocaat Bénédicte Ficq, die de omwonenden van Tata Steel juridisch bijstaat, zegt dat mensen nu echt moeten beseffen “dat het financiële zakkenvullen leidt tot grote beschadiging aan milieu en een leefbare planeet”.

Wat dat laatste betreft legt het rapport de vinger op de zere plek, zegt ook Greenpeace Nederland. “Grote vervuilers en de overheid zitten bij elkaar op schoot en het klimaat, de natuur en omwonenden zijn de klos”, vindt directeur Andy Palmen.