Olieprijs blijft stijgen en bereikt hoogste punt van het jaar tot nu toe

Bechtel International/ARAMCO ( Arabian American Company ) , Persian Gulf (Arabian Gulf), Oil Drill-head; about 1950. Kuwait or Saudi Arabia بكتل الدولية ، والخليج الفارسي (الخليج العربي) ، والنفط المثقاب رأس ؛ عن عام 1950. الكويت أو المملكة العربية السع” by David C. Foster is licensed under CC BY-ND 2.0

De olieprijs is woensdag gestegen naar het hoogste niveau van dit jaar. Daarmee wordt de opmars van de afgelopen tijd doorgezet, na een flinke dip in maart.

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie (van 159 liter) steeg ruim 2 procent tot 83,25 dollar (75,77 euro). Brentolie, de maatstaf voor olie uit onder meer Europa en het Midden-Oosten, werd 1,9 procent duurder en kostte 87,26 dollar (79,42 euro) per vat.

De prijs wordt vooral gestuwd door de productiebeperkingen van oliekartel OPEC+. Ook zijn de zorgen over een economische recessie in de Verenigde Staten wat naar de achtergrond verdwenen.

In maart daalde de olieprijs nog naar het laagste niveau in vijftien maanden vanwege de onrust op de beurzen. Dat kwam door de problemen in de bankensector. Om de prijzen te stutten heeft oliekartel OPEC+ besloten tot een verdere verlaging van de productie. Ook heeft Rusland de olie-export verminderd.

Er wordt gerekend op een flinke toename van de vraag vanuit China. Dat komt door de heropening van de economie in het land, na het schrappen van het strikte coronabeleid.