Ministerie gaf tonnen subsidie aan sigarettenfabrikant Philip Morris

Philip Morris” by Forgotten Cool is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Sigarettengigant Philip Morris heeft van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een subsidie gekregen van 268.000 euro. Tweede Kamerleden reageren verbaasd. “Dit verwacht je gewoon niet. Dit zou je niet moeten willen.”

De subsidie werd in 2021 verstrekt aan Philip Morris om de productielocatie in Bergen op Zoom te verduurzamen, ontdekte RTL Z. Daar maakt de fabrikant onderdelen (zogenaamde halffabricaten) voor e-sigaretten maar ook nog voor gewone sigaretten.

Het geld is verstrekt in het kader van de zogenoemde VEKI-regeling, laat een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland weten. Dat is de organisatie die namens EZK subsidies verstrekt.

Voldeed aan de voorwaarden

“Deze regeling is gericht op CO2-besparende maatregelen waarvan de werking is bewezen en de terugverdientijd langer dan vijf jaar is.” Philip Morris voldeed simpelweg aan de voorwaarden, en dus werd de subsidie verstrekt.

[…]

Als het product daardoor duurder wordt, is dat wat Kröger betreft juist goed. “Absurd dat we geld voor verduurzaming in fabrieken stoppen waar we vanaf willen.”

Dodelijke industrie niet subsidiëren

CDA-Kamerlid Anne Kuik is het daarmee eens. “Dit verwacht je gewoon niet. Het verbaast mij dat dit zo kan. Dit zou je niet moeten willen.”

“Dit soort dodelijke industrieën moeten we niet subsidiëren”, vervolgt Kuik.