Markant tramhuis straks weer herkenbaar als monument — Eendrachtsplein

Beeld © Stadsarchief Tramhuis Eendrachtsplein

Een bijzonder project is in voorbereiding. Stadsherstel Rotterdam en Stichting Droom en Daad slaan de handen ineen om het monumentale Tramhuis bij het Eendrachtsplein in Rotterdam in ere te herstellen en het een publieke, culturele functie te geven.

Beide organisaties bundelen hun krachten om het monumentale Tramhuis in Rotterdam te restaureren en te behouden voor toekomstige generaties. Vanuit hun toewijding aan het behoud van cultureel erfgoed zetten zij zich in om de erfgoedwaarde van het historische gebouw te herstellen. Door het huidige gebruik als dönner kebab-zaak/snackbar en de vele reclame-uitingen die daarbij zijn aangebracht is het monument niet direct als zodanig herkenbaar. Maar het tramhuis werd in 1914 in opdracht van de Rotterdamse Electrische Tramweg Maatschappij (RETM) gebouwd op het Beursplein,  dat in die tijd nog een relatief bescheiden plein was. Het deed dienst als hoofdstation van de RETM en als wachthuis voor passagiers van de tram. Door de opkomst van de elektrische tram werden er in deze periode nieuwe wachthuisjes gebouwd met een moderne uitstraling. Ze hadden een zelfdragende smeedijzeren pui met veel glas;  het dak was dun en had een overstek.

Het tramhuis is een aantal keren als geheel verplaatst, wat de historie extra bijzonder maakt.  Het geheel van staal en glas werd telkens te waardevol bevonden om te slopen; het verplaatsen is – zeker voor Rotterdamse begrippen – uniek te noemen. Na de Coolsingel (1941), het Weena (1946), het Kruisplein (1958) kwam het na sluiting als tramhuis (1967) en een opknapbeurt in Ommoord aan het Eendrachtsplein (1971) terecht. Hier kreeg het voor het eerst een horecafunctie als kroeg ’t Oude Tramhuys.

[…]

Stichting Droom en Daad draagt bij aan de restauratie van het gebouw en ontwikkelt momenteel een publiek, cultureel programma voor het Tramhuis. De samenwerking zorgt ervoor dat belangrijk erfgoed voor de stad Rotterdam, haar inwoners en haar bezoekers behouden blijft en toekomstige generaties kunnen genieten van de bijzondere geschiedenis van het Tramhuis. Eerder hebben Stadsherstel Rotterdam en Stichting Droom en Daad succesvol samengewerkt bij de restauratie van het Heerenhuys in het Park.