Kabinet bezuinigt 2,5 miljard, alleen defensie en armoedebeleid ontzien

Abundance bank bank notes banking
Photo by Pixabay on Pexels

Het kabinet gaat voor 2,5 miljard euro bezuinigen. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Alle ministeries moeten iets inleveren, behalve Defensie en ook op de portefeuille ‘Armoede’ wordt niet bezuinigd.

Voor het eerst in jaren gaat het kabinet weer bezuinigen, vooral om de stijgende rentekosten voor de staatsschuld te kunnen dekken. […]

Armoede en Defensie

Het ministerie van Defensie en de portefeuille ‘Armoede’ op het ministerie van Sociale Zaken worden ontzien. Daar wil het kabinet niet op bezuinigen, maar dat betekent niet er helemaal niets gebeurt op deze ministeries. Defensie en Armoede moeten zelf hogere lonen en de hogere prijzen binnen hun begroting opvangen.

Geen eigen risico, bijdrage WMO omhoog

In de onderhandelingen heeft de optie op tafel gelegen om het eigen risico van 385 euro te verhogen. Dat gaat niet gebeuren. Wel wordt de eigen bijdrage voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) weer inkomensafhankelijk, zoals tot 2018 het geval was. Dat moet 100 miljoen euro opleveren. Via die wet regelen gemeenten bijvoorbeeld begeleiding, dagbesteding en opvang van kwetsbare mensen. Voor 2018 was er al in de Wmo sprake van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage.