Het gaat ‘heel goed’ met Kees maar de docu over hem kijkt hij liever niet: ‘Dan zie ik mijn autisme’

Beeld ter illustratie071 (B&W)” by smithereen11 is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Hij heeft ‘m niet gezien en hij gaat ‘m ook niet zien: Kees Momma, de hoofdpersoon in de nieuwe documentaire ‘Kees vliegt uit’, gaat de film over zijn leven niet kijken. Hij vindt het ‘verschrikkelijk’ als hij zichzelf ziet of hoort praten. Desalniettemin: het gaat goed met Kees. Héél goed, zegt hij in een uitgebreid interview tegen RTL Nieuws.

De documentaire, die vanaf zondag te zien is op Videoland, is het vervolg op de docu ‘Het Beste Voor Kees’ uit 2014. In die eerste film leerden miljoenen Nederlanders de autistische Kees kennen als iemand die zich ernstig zorgen maakt over zijn toekomst: hoe ziet zijn leven eruit als zijn ouders niet meer voor hem kunnen zorgen? 

Tot verdriet van documentairemaker Monique Nolte gingen na die tijd fragmenten van de film rond op sociale media. Van een Kees die woedend naar haar uitviel omdat ze wat omstootte, of die keer dat hij in de auto zich vreselijk opwond over het rijgedrag van een Duitse automobilist.

Tekenen en modeltreinen

Maar wie de documentaires van Kees in zijn geheel bekijkt, ziet toch vooral de mooie, grappige en gevoelige kant van de 50-jarige Kees, die al zijn hele leven bij zijn ouders woont in Velp. Een man die op een prachtige, aangrijpende manier zijn onzekerheid laat zien. Het onbestemde gevoel blijft zichtbaar aan hem knagen.

[…]

Nog veel meer gebeurd

In de film zijn een aantal momenten waarin te zien is dat de ouders van Kees mentale of fysieke problemen krijgen. Zo krijgt zijn moeder een absence, een korte periode waarin iemand het bewustzijn verliest. Zijn vader wordt in het ziekenhuis opgenomen vanwege een herseninfarct.