Europees Parlement steunt aanscherping klimaatwetten: vervuiler gaat betalen

european parliament, strasbourg, patio
Photo by hpgruesen on Pixabay

Meer Europese burgers en bedrijven gaan betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Dat heeft het Europees Parlement besloten in een stemming. Daarmee wordt wettelijk vastgelegd dat de Europese Unie in 2030 55 procent minder broeikasgassen uitstoot dan in 1990.

Het Europees Parlement stemde vandaag over een belangrijk klimaatwetgevingspakket. Het gaat om wetten die onderdeel zijn van het grote klimaatpakket van de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans, dat hij in 2021 presenteerde.

‘Cruciale stemming’

“Dit is een cruciale stemming voor het klimaat en de Europese Green Deal”, reageert Timmermans. “We zijn nu heel dicht bij de afronding van het Fit for 55-pakket, het pakket maatregelen waarmee we de EU op weg zetten naar een groenere toekomst.”

“Ik ben erg blij dat we een definitieve strik om deze ambitieuze klimaatwetten doen”, zegt Mohammed Chahim (PvdA) die namens het Europees Parlement onderhandelde over het pakket. “Met deze wetten leggen we ´klimaatkaders´ vast en creëren we helderheid voor het bedrijfsleven.”

Ook Europarlementariër Esther de Lange (CDA) is tevreden. “Dit is het grootste klimaatwetgevingspakket in de EU ooit. We nemen onze verantwoordelijkheid en brengen de CO2-uitstoot omlaag.”