Een verbouwing van 12 miljoen euro, maar Kino-eigenaren Jan en Frank geloofden erin: ‘Zo’n bioscoop bestond nog niet in Rotterdam’

Tafeldecoratie 5ballonnen Gronddecoratie Bedrukt Bedrijfsfeest Magnet Me KINO Rotterdam” by Rotterdams Ballonnenbedrijf is licensed under CC BY 2.0

Met de opening van twee nieuwe zalen valt de Rotterdamse bioscoop Kino dit voorjaar behoorlijk op in de bioscoopwereld, waarin de bezoekcijfers over de gehele lijn juist dalen. Achter de schermen blijken twee filmfreaks met wortels in Amsterdam de bioscoop te runnen. Uit liefde voor film, niet uit winstbejag.

De Rotterdamse bioscoop Kino op de Gouvernestraat, daar waar decennialang LantarenVenster zat, is een succesnummer. Er zijn doordeweekse dagen waarop er in de zes zalen van Kino op de Gouvernestraat meer bezoekers zitten dan in de twee soortgelijke andere bioscopen Cinerama en LantarenVenster (verhuisd naar de Kop van Zuid) bij elkaar. En dat is bijzonder, want Kino is met z’n zeven jaar korte bestaan een nieuwkomer in de Rotterdamse bioscoopwereld.

Wat er op zo’n willekeurige doordeweekse dag draait? De moddervette Amerikaanse actiefilm John Wick: Chapter 4 bijvoorbeeld, net als de slimme Noorse komedie Sick Of Myself en de beladen speelfilm Tár, met Cate Blanchett in de hoofdrol. Eigenaren Frank Groot en Jan de Vries, twee dertigers, zijn tevreden. Zeven jaar na de opening van Kino en hun komst naar Rotterdam, en een maand na de opening van nog eens twee nieuwe zalen op de Gouvernestraat, gaat hun bioscoop als een speer.

“” by michel banabila is licensed under CC BY-NC-ND 2.0