Duitsland sluit zijn laatste kerncentrales, maar niet iedereen is daar blij mee

silhouette, nuclear power plant, power plant
Photo by Elionas on Pixabay

Vandaag sluit Duitsland definitief het hoofdstuk kernenergie. Daar gaan de laatste drie reactoren in de loop van de dag dicht. Experts én de Duitse bevolking zijn kritisch over deze beslissing van bondskanselier Olaf Scholz: “Dit is een stap terug.”

Het had eigenlijk al in december 2022 moeten gebeuren: de ontmanteling van de laatste Duitse kerncentrales. Maar vanwege de oorlog in Oekraïne en zorgen over energietekorten besloot de overheid de centrales open te houden tot 15 april. Die staan verspreid over het land: in Beieren, in Baden-Württemberg en in Nedersaksen aan de Nederlandse grens.

In Duitsland discussiëren ze al jaren over kernenergie, en dan met name over de risico’s van straling en de opslag van het afval. Met de kernramp van Fukushima vers in het geheugen, besloot de regering-Merkel in 2011 dat alle kerncentrales in Duitsland op termijn dicht moesten. Sinds de aankondiging van deze Atomausstieg (kernuitstap) zijn al tientallen kerncentrales gesloten.

[…]

Opvallend is dat we in Nederland juist twee kerncentrales gaan bouwen. Woensdag kondigde klimaatminister Rob Jetten nog aan dat de bouw van de centrales in Borssele vooralsnog doorgaat.