DNB: huurders en singles meest kwetsbaar voor financiële problemen
Bijna een op de vijf huishoudens in Nederland leeft in armoede of schurkt daartegenaan. En van die groep zijn vooral huurders, alleenstaanden en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond kwetsbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank.
DNB deed uitgebreid onderzoek naar vijf zaken die van invloed kunnen zijn op iemands financiële situatie. Het gaat om:
- Of je een baan hebt en zo ja of je in vaste dienst bent of niet.
- Hoe iemand woont: in een koophuis of huurhuis. En als je huurt, doe je dat dan bij een woningbouwvereniging of in de private sector.
- Wat er op je bankrekening staat: een bedrag met vijf nullen of een bedrag met een dikke min ervoor.
- Loop je het risico dat je huis onder water komt te staan of hittestress door klimaatverandering.
- En hoe hard word je geraakt door de hogere energierekening: woon je in een heel goed geïsoleerde flat of in een tochtig landhuis.
Bij de bovenstaande zaken formuleerden de onderzoekers 14 mogelijke kwetsbaarheden. Een ruime meerderheid van de huishoudens, 64 procent, hoeft zich weinig of zelfs helemaal geen zorgen te maken. Die scoort hooguit twee van de 14 mogelijke risico’s.
Kwart huishoudens in gevarenzone
Iets zorgwekkender is het als een huishouden kwetsbaar is op drie of vier punten. Dat geldt voor een kwart van alle huishoudens. Het gaat dan bijvoorbeeld om betalingsachterstanden, een slecht energielabel of te hoge woonlasten.
De centrale bank waarschuwt voor de laatste groep, die vijf of nog meer punten scoort op het maximale aantal van 14. Die groep is best groot, met 11 procent van het totaal.
De bank keek ook om wat voor soort huishoudens het gaat. Vooral huurders, alleenstaanden, jongeren, laag opgeleiden of mensen met een migratieachtergrond zijn kwetsbaar voor financiële problemen.
De groep huishoudens die rond de armoedegrens leeft, bestaat bijvoorbeeld voor 85 procent uit mensen die in een huurhuis wonen. Ter vergelijking: van alle huishoudens is maar 42 procent huurder.