112, huisarts of huisartsenpost? We bellen te vaak onnodig de meldkamer

Acute Zorg, campaign 2023 VWS

Stel je hebt acuut ontzettende buikpijn, bel je dan de huisarts, de huisartsenpost of 112? Veel mensen moeten waarschijnlijk even over het antwoord nadenken. Alarmcentrales van verschillende meldkamers raken overbelast, want er wordt volgens deskundigen te snel contact opgenomen met de acute zorg. Om de druk op de telefooncentrales wat te verlichten is er een campagne gestart.

Het antwoord op de bovenstaande vraag had moeten zijn: de huisartsenpost. Iedereen die voor deze klacht 112 had gebeld had de alarmcentrale onnodig belast. En dat gebeurt volgens deskundigen te vaak. “We zien dat mantelzorgers, maar ook ouders met kinderen en expats vaak de weg naar de juiste zorg niet goed weten te vinden”, zegt Willem van ‘t Hof, hoofd Meldkamer Ambulancezorg bij Ambulance Amsterdam tegen Editie NL.

“De overbelasting van de alarmcentrale kan ervoor zorgen dat er soms geen ambulances beschikbaar zijn wanneer dat wel nodig is.” Dat wil volgens hem niet zeggen dat de mensen die onnodig 112 bellen geen zorg nodig hebben. “Maar het is vaak geen acute zorg, het kan ook de huisarts de volgende dag zijn.”