Bloedprikken zonder personeel: ‘Deze robot zet binnenkort de naald in je arm’

Beeld ©Vitestro

Geen verpleegkundige, maar een robot die een naald in je arm zet om bloed af te nemen. Als het aan het Utrechtse bedrijf Vitestro ligt, worden er binnenkort miljoenen mensen machinaal geprikt. Geen wachtrij of extra personeel: “Deze machine handelt zelf.”

“Door chemotherapie krijg je verharde bloedvaten die lastig te prikken zijn”, zegt Toon Overbeeke, oprichter van Vitestro. Een bekende van hem maakte het mee en werd bij controles regelmatig geconfronteerd met missers. Dat moet anders, dachten Overbeeke en medeoprichter Brian Joseph. Zes jaar later is hun heuse bloedprikrobot een feit.

‘Aan wennen’

Deze maand kreeg het bedrijf een investering van 12 miljoen euro om de machine de markt op te brengen. Er wordt gemikt op volgend jaar, maar het mag pas als het benodigde CE-certificaat rond is. Die toont aan dat de robot aan Europese veiligheidsnormen voldoet.

Er moet ook nog meer worden getest. Dat gebeurde al met zo’n duizend patiënten, onder meer in samenwerking met bloedlab OLVG Lab. Het Amsterdamse ziekenhuis gaat, zodra de certificering rond is, ook enkele machines gebruiken, zegt woordvoerder Olderik Dijkstra.

“Patiënten moeten er vast even aan wennen, dat er geen zorgmedewerker aan je arm komt. Maar het is een mooie innovatie.”

Zo werkt de robot: ‘Naald is niet te zien’ 

Medewerkers van de prikpoli voeren lege bloedbuisjes voorzien van een barcode in de machine in. De patiënt checkt vervolgens of zijn of haar persoonsgegevens kloppen op het scherm van de machine en neemt plaats in de stoel met de arm in een houder.

De robot pakt een schone naald, desinfecteert de huid en zoekt met behulp van kunstmatige intelligentie en infrarood licht naar een geschikte ader. Pas als die is gevonden, wordt er geprikt. Is die ader er niet, dan moet (handmatig) worden gekeken naar een alternatief, bijvoorbeeld op de andere arm.

Prikken gaat volgens Overbeeke snel en precies: “Met een foutmarge van drie haren dik” in het midden van het vat. De patiënt ziet de naald niet de arm in gaan, dat wordt afgeschermd. Het hele proces wordt afgesloten met een pleister op het prikwondje. Met de pijn valt het mee: “Ik heb het vaak getest.”