Zomertijd gaat in: wordt het verzetten van de klok ooit afgeschaft?

daylight savings, daylight, time
Photo by Mohamed_hassan on Pixabay

Komende nacht begint de zomertijd: de klok wordt om 2.00 uur verzet naar 3.00 uur, en dat is voor iedereen wennen. Een paar jaar geleden was er sprake van dat het verzetten van de klok zou worden afgeschaft. Maar de tijd tikt door, en er gebeurt niks. Hoe zit dat?

Nederland heeft in 1977 de zomertijd ingevoerd om aan te sluiten bij de buurlanden. De zomertijd en de wintertijd zijn een afspraak van de Europese Unie. In bijna alle landen van Europa gaat de klok in maart een uur vooruit. Maar inmiddels klinkt er al jaren kritiek: moeten we er niet vanaf?

Europees Parlement akkoord

In 2019 ging het Europees Parlement na lange tijd steggelen akkoord met afschaffing. 2021 zou het laatste jaar zijn waarin de klok in de EU verzet zou worden. Maar: lidstaten moeten zelf bepalen wat de nieuwe standaardtijd wordt. En daar ligt een probleem.

[…]

Een veelgenoemd punt is de energiebesparing: door de zomertijd kunnen de lampen ’s avonds een uurtje later aan. Maar Ollongren noemde de besparing die daardoor optreedt ‘miniem’. Uit het onderzoek komt geen eenduidig beeld naar voren wélk tijdsysteem het zou moeten worden.

Als het alleen maar zou gaan om de gezondheid, heeft een systeem zonder wisselingen de voorkeur. “Voor de gezondheid is het volgens het RIVM van belang zo veel mogelijk aan te sluiten bij onze natuurlijke tijdzone en ook een permanente tijd aan te houden”, schreef de minister. 

Bioritme

Marijke Gordijn weet als chronobioloog van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hoe belangrijk bioritme is voor het menselijk lichaam. “Het wisselen van de tijd is niet gezond. Bij een keuze voor een standaardtijd is het beter om ’s ochtends meer licht te hebben.”

Bij permanente zomertijd sta je een groot deel van het jaar in het donker op en is het in de avond langer licht. “Dat verstoort je biologische klok en je slaap. Wintertijd is wat dat betreft beter, maar onze biologische klok is het beste af bij de ‘Engelse’ tijdzone, de Greenwich Mean Time (GMT).”

[…]

In de ijskast

Het kabinet heeft eerder laten weten het belangrijk te vinden dat de tijd in Nederland en in de landen om ons heen zoveel mogelijk gelijk blijft. Dat is voor de economie en handel weer praktisch. “Daarom neemt het kabinet pas een standpunt in als duidelijk is wat de buurlanden doen”, zo staat op de website van de Rijksoverheid.