Rotterdam, koning van de hoogbouw, zit in de problemen: ‘De vraag is of al die torens er komen’

Wilhelminapier, Rotterdam / Skyline Rotterdam” by PlannedCity is licensed under CC BY-ND 2.0

Rotterdam bouwt duizenden woningen waarvan het grootste deel in woontorens komt. Maar juist de verkoop van appartementen in die torens zorgt voor problemen. De bouw staat onder druk door de stijgende hypotheekrente, hoge bouwkosten en plannen voor gereguleerde huurprijzen, merken projectontwikkelaars. “Er moet nú ingegrepen worden.”

“Mensen moeten drie jaar wachten voor ze erin kunnen omdat de toren nog gebouwd moet worden. Kunnen ze hun oude huis dan nog wel verkopen? Is de nieuwbouwwoning dan nog wel de prijs waarvoor ze die kochten waard?”

[…]

Maar nu de vastgoedmarkt na jaren van bonanza aan het inzakken is, zitten verschillende projectontwikkelaars en bouwbedrijven met hun handen in het haar. De woontorens die ze jaar na jaar zonder moeite uit de grond stampten, zorgen nu voor kopzorgen.

Tientallen woontorens in het vooruitzicht

In Rotterdam staan er zeker 31 woontorens op de planning. Die zijn goed voor duizenden nieuwe woningen. De vraag ernaar is voldoende, maar de kosten daarvan rijzen de pan uit, en wel zo heftig dat wie na lang zoeken een woning gevonden denkt te hebben, deze niet altijd meer kan betalen.

Bekijk hier waar deze Rotterdamse woontorens komen:

Een van de oorzaken is de stijgende hypotheekrente. Gevolg daarvan is dat de kosten om een koopwoning te betalen enorm stijgen. Dat wil zeggen: als de prijzen van al die nieuwe woningen niet flink in prijs dalen. En dat doen ze dus niet. […]

Rijnmond houdt in dit artikel de definitie hoogbouw van het Kadaster aan. We hebben het over gebouwen hoger dan 35 meter of bestaande uit 10 of meer woonlagen.