Wereldgezondheidsorganisatie woedend op ‘gewetenloos’ China vanwege achterhouden data oorsprong coronapandemie

raccoon, animal, wild
Photo by klimkin on Pixabay

‘Onvergeeflijk’, ‘gewetenloos’, ‘om razend van te worden’. In die bewoordingen heeft de hoofdwetenschapper van de Wereldgezondheidsorganisatie, Maria Van Kerkhove, uitgehaald naar China. Dat blijkt sinds 2020 data onder de pet te hebben gehouden die het coronavirus in verband brengen met coronagevoelige dieren zoals wasbeerhonden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) neemt ook andere bevindingen van China over de herkomst van corona niet meer serieus, aldus Van Kerkhove, in een interview met wetenschapsblad Science. Zo beweert Beijing dat het 80 duizend coronagevoelige dieren in heel China heeft doorzocht op sars-cov-2, zonder ook maar een spoor van het virus te vinden. ‘Dit trekt hun geloofwaardigheid in twijfel, en dat heb ik ze ook gezegd’, aldus Van Kerkhove.

‘Doodeng’ (‘scary as hell’), noemt de WHO-topwetenschapper het dat China, een partnerland van de WHO en volgens het WHO-handvest verplicht tot volledige samenwerking, ‘keihard’ blijkt te hebben gelogen over de herkomst van het virus. ‘Het feit dat tientallen miljoenen mensen omkomen aan zoiets als dit en dat het ruziën en politiseren hierover maar doorgaat, maakt het ons onmogelijk om ons werk te doen.’

Op een persconferentie drukte directeur-generaal van de WHO Tedros Ghebreyesus zich netter uit. Toch stak ook hij zijn frustratie niet onder stoelen of banken. ‘Deze gegevens hadden drie jaar geleden gedeeld kunnen worden, en dat had ook gemoeten.’ De WHO eist dat China alsnog ‘het verdwenen bewijs onmiddellijk deelt met de internationale gemeenschap’.