Rotterdam zet megastap richting derde stadsbrug: stad krijgt 900 miljoen euro om te gaan bouwen

Meer dan een kwart eeuw na de opening van de Erasmusbrug, lijkt een derde stadsbrug dichterbij dan ooit. Rotterdam krijgt van het Rijk, de Provincie en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag 900 miljoen euro voor een nieuwe brug tussen De Esch aan de noordkant en De Veranda op Zuid. De in Rotterdam woonachtige minister Harbers is erg blij, evenals wethouder Karremans: “Dit is voor Rotterdam waanzinnig veel geld, waarmee we een enorme sprong kunnen maken.”

Zo wordt de stad volgens Karremans een ‘stuk verder gebracht’ op het gebied van OV-bereikbaarheid, de fiets en woningbouw. In totaal is 1,3 miljard euro nodig. Het resterende bedrag voor de bouw van de brug, ruim 400 miljoen euro, moet de gemeente betalen. Daar stemt de gemeenteraad waarschijnlijk nog voor de zomer over. Daarna gaat het ontwerp gemaakt worden en komen er nog allerlei procedures en inspraak. Op zijn vroegst ligt de brug er over 12 jaar.

[…]

De Esch, Rotterdam” by www.moritzbernoully.com is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Het Rotterdamse stadsbestuur wil al jaren een nieuwe verbinding tussen Noord en Zuid, voornamelijk omdat er tienduizenden huizen gebouwd gaan worden, maar ook omdat het openbaar vervoer uitgebreid moet worden. Kantoren, scholen en de universiteit zijn dan vanaf Zuid beter bereikbaar.

Tram, fiets en auto

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat noemt het van groot belang dat de brug gebruikt gaat worden door zowel de tram, de fiets als de auto: “Mensen blijven de auto gebruiken omdat ze hem nodig hebben in het dagelijks leven. Daar is ook niets mis mee. De auto wordt steeds schoner, hij wordt elektrisch en veiliger. Als je dit niet mogelijk maakt, gaat iedereen over de Van Brienenoordbrug. Maar daar kunnen we niet heel veel extra stedelijk verkeer bij hebben.”