Protest tegen projecten van grote Nederlandse baggerbedrijven in de Malediven

Aerial Shot Of Beach
Photo by Asad Photo Maldives on Pexels

“Het baggerschip Oranje is niet welkom in de Malediven.” Met deze online tekst maken activisten van de Save Maldives Campaign kenbaar dat ze tegen een groot project zijn waarvoor het Nederlandse bedrijf Boskalis is ingehuurd.

In opdracht van de Maledivische overheid creëert Boskalis nieuw land voor een haven in een ondiepe lagune, vlak bij de hoofdstad Malé. “Boskalis verwerft contract van 120 miljoen euro voor ontwikkeling en aanpassing aan het veranderende klimaat”, meldde het bedrijf zelf begin dit jaar in een persbericht.

Maar volgens de Save Maldives Campaign heeft het project weinig met klimaatadaptatie te maken. “Er wordt 24,5 miljoen kubieke meter zand uit de zeebodem gehaald in een ecologisch gevoelig gebied”, zegt Humay Abdulghafoor van de actiegroep.

‘Schadelijk voor zeeleven’

De groep stelt dat het baggeren zo schadelijk zal zijn voor het zeeleven, koraalriffen en de leefwijze van vissers dat de inwoners juist kwetsbaarder worden voor de gevolgen van klimaatverandering. Abdulghafoor probeert het baggeren door Boskalis te stoppen via een rechtszaak.

De actiegroep startte ook een online petitie tegen een ander project, zo’n 500 kilometer zuidelijker bij de eilanden van de Addu Atol. Deze petitie had geen effect: machines van het Nederlandse bedrijf Van Oord zijn hier inmiddels aan het graven. Op drie plekken aan de kust wordt extra land gecreëerd, naast drie nieuwe eilanden.