Prijsoorlog van start: nu een jaarcontract afsluiten of niet?

heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

Terug van weggeweest: een deal met je energieleverancier waarbij je de tarieven voor gas en elektriciteit voor een jaar vast kunt zetten. Essent biedt deze sinds kort als eerste grote leverancier weer aan, net als kleinere maatschappijen. 

Een jaar lang zekerheid over je energiekosten was in het afgelopen jaar voor veel mensen niet mogelijk. Energiebedrijven boden deze contracten niet meer aan, vanwege de snel stijgende prijzen op de groothandelsmarkt voor gas. 

Sinds een paar weken is dat helemaal veranderd. De kleine maatschappij Mega was de eerste die met een contract met een looptijd van een jaar kwam. En als er een schaap over de dam is, volgen er meer.

Essent eerste van de grote drie

Afgelopen dinsdag kwam Energiedirect met een jaarcontract waarvan de prijzen onder het prijsplafond liggen. En woensdag kwam de eerste grote energiemaatschappij over de brug. Essent, net als Energiedirect onderdeel van de Duitse energiereus E.ON, biedt ook weer een jaarcontract aan. Ook daarvan liggen de tarieven onder die van het prijsplafond. 

Als – voorlopig – laatste in de rij maakte Budget Energie bekend dat het ook weer vaste contracten aanbiedt. En ja, ook met tarieven onder het prijsplafond. Welke tarieven lees je in het overzicht onderaan dit artikel.

Het grote voordeel van een vast contract is dat je als consument een jaar lang weet waar je aan toe bent. Best fijn, met de onzekerheid van vorig jaar over de hoogte van de energierekening nog vers in het geheugen. 

Behoefte aan zekerheid…

“We merken bij onze klanten dat er heel veel behoefte is aan zekerheid”, legt Resi Becker, CEO van Essent uit. “Met het contract dat we nu voor een jaar aanbieden, dekken we ook de winter voor 2024 af.”

Nu een jaarcontract afsluiten is ‘zeker slim’, legtJoris Kerkhof van prijsvergelijker Independer uit. Ten eerste loop je dan niet het risico dat je energierekening hoger wordt als de gasprijs stijgt. “En je hebt het voordeel dat die prijs tot na de winter vast blijft staan, terwijl het prijsplafond op 31 december afloopt.”