Inflatie schiet verder omhoog doordat lonen stijgen

Hand holding red arrow and Inflation text on blue background” by wuestenigel is licensed under CC BY 2.0

De stijging van de lonen jaagt de inflatie in Nederland aan. Veel bedrijven berekenen de hogere loonkosten namelijk door aan de consument. Dit betekent dat bepaalde producten en diensten duurder worden. “De hogere lonen hebben steeds meer impact op de prijsstijgingen. Dat staat als een paal boven water”, zegt econoom Hugo Erken van RaboResearch.

De inflatie is in februari uitgekomen op 8 procent en dat is hoger dan in januari, zo blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Vooral voedsel en drank zijn duurder geworden, maar de hogere loonkosten beginnen een steeds grotere rol te spelen.

[…]

Een loon-prijsspiraal is niet aan de orde

Als hogere loonkosten worden doorberekend in de prijzen en de hogere prijzen vervolgens weer tot hogere looneisen leiden, kan er een loon-prijsspiraal ontstaan. “Maar zo’n vaart loopt het niet”, benadrukt Van Huisseling. “Er zijn nog veel bedrijven die ruimte hebben om de lonen te verhogen zonder de kosten door te berekenen.”

Verder heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente opnieuw verhoogd. Deze keer naar 3 procent. “Dat zorgt voor minder vraag, waardoor de economie afkoelt. Op de lange termijn leidt dat uiteindelijk tot een lagere inflatie.”