Havensteder: Meer grip op energie met homii

Bespaar je op energie? Dan zorg je voor het klimaat én voor je eigen portemonnee. Zeker nu alles duurder wordt is inzicht in je eigen energieverbruik fijn. Zo ben je op tijd voorbereid op een hogere energierekening en kun je ervoor kiezen om je eigen stookgedrag aan te passen. Via de slimme meter of de app van je energieleverancier houd je het verbruik bij. Maar voor bewoners die warmte ontvangen via blokverwarming is dat niet het geval. Om ook deze bewoners inzicht te geven in hun verbruik gaan we een samenwerking met homii aan.

Blokverwarming, hoe werkt dat? 

Ongeveer 8000 van de 45.000 huurwoningen van Havensteder worden verwarmd via blokverwarming. Dat betekent dat alle woningen in dat woongebouw via één collectieve ketel hun warmte krijgen. Het warme water loopt vanaf de centrale ketel door leidingen naar de radiatoren in de woningen. Bij blokverwarming kunnen bewoners hun verbruik niet bijhouden en dat kan voor verrassingen zorgen bij de eindafrekening.

Samenwerking met homii 

Aan de energieprijzen kunnen we helaas niets veranderen. Maar we kunnen wel op andere manieren helpen en met bewoners meedenken. Daarom gaan we voor een jaar de samenwerking met homii aan. homii ontwikkelde een applicatie die bewoners snel en gemakkelijk een overzicht geeft van het eigen energieverbruik.

Start met 504 huishoudens in de Purmerhoek

We proberen deze applicatie eerst bij een groter gebouw van Havensteder uit in Capelle aan den IJssel; de Purmerhoek met 504 huishoudens. Bewoners kunnen hier een jaar lang kosteloos gebruikmaken van homii’s app. Zo kunnen zij elke week zien wat de geschatte stookkosten zijn, en of zij boven of onder hun voorschot zitten. Dit doet homii op basis van de huidige inkooptarieven van Havensteder, waardoor zij een goede inschatting kunnen maken van de stookkosten. De bewoner hoeft niet meer te wachten tot de eindafrekening om te weten of hij/zij bij moet betalen of geld terugkrijgt. En tussentijds kan de bewoner zijn eigen stookgedrag aanpassen om kosten te besparen!

We hopen dat veel bewoners in de Purmerhoek gebruik gaan maken van homii’s app. We evalueren samen met de bewoners en homii hoe de app bevalt, en kijken daarna of we de samenwerking voortzetten.