Gelijkheid en onderwijs kunnen groei wereldbevolking sterk remmen

Diverse GMU people all put together into a square.” by KellyCDB is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Met minder armoede, betere rechten voor vrouwen en betere toegang tot onderwijs kan het aantal mensen op aarde deze eeuw onder de negen miljard blijven. Dat blijkt uit een nieuw rapport in opdracht van de Club van Rome, die het onderwerp van overbevolking in de jaren zeventig op de agenda zette. Het nieuwe rapport is optimistischer dan gangbare voorspellingen.

In 1900 waren er 1,7 miljard mensen op aarde. Sinds afgelopen november is dat aantal gestegen naar acht miljard. We hebben in de voorbije eeuw dus een razendsnelle bevolkingsgroei meegemaakt.

Als de groei blijft voortzetten, zal dat steeds meer druk zetten op allerlei duurzaamheidsproblemen: van ontbossing en klimaatverandering tot schaarste van grondstoffen en mogelijke conflicten daarover.

Daar luidde de Club van Rome begin jaren zeventig al de noodklok over, met het invloedrijke rapport Grenzen aan de Groei. Dat rapport werd geschreven door onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Het nieuwe rapport is geschreven door onderzoekers van onder andere het Potsdam Instituut voor Klimaatgevolgenonderzoek.

Onderwijs en gezondheidszorg remmen bevolkingsgroei

De onderzoekers concluderen dat de wereldbevolking verder zal groeien en dat die groei met name zal plaatsvinden in Afrika en enkele Aziatische landen. Maar ze zijn voor het vervolg van de eeuw wel optimistischer dan gangbare verwachtingen van de Verenigde Naties.

De wereldbevolking zou zelfs in 2040 al kunnen pieken, op het totale aantal van 8,5 miljard mensen. Daarna zou een langzame daling inzetten. Voorwaarde voor dit scenario is volgens de onderzoekers grootschalige investeringen in armoedebestrijding, vooral gericht op het verbeteren van het onderwijs en de gezondheidszorg in arme landen.