Extinction Rebellion krijgt bredere aanhang: ‘Ik vind ze niet langer radicaal’

Bezetting A12 door Extinction Rebellion.” by Roel Wijnants is licensed under CC BY-NC 2.0

Opvallend veel nieuwe deelnemers trok de demonstratie van Extinction Rebellion afgelopen zaterdag die zeiden dat ze de beweging niet langer te radicaal vonden. ‘We krijgen meer sympathie, er is iets gekanteld.’

Drie meisjes en een jongetje van een jaar of 7 springen uitgelaten in de lucht om de bellen op te vangen die Saar (33) met een bellenblaasmachine op hen afvuurt. De wijkverpleegkundige uit Apeldoorn zit zaterdagmiddag op een elektriciteitshuisje naast het Haagse Malieveld. Ze is een van de naar schatting drieduizend demonstranten van Extinction Rebellion die zich er op en naast het begin van de A12 hebben verzameld.

De actievoerders bezetten een weg, wat hun uitdrukkelijk is verboden door de autoriteiten. Maar als er voor de opgang van de tunnelbak van de A12 niet twee ferme, blauwe waterkanonnen hadden gestaan, had een toevallige voorbijganger kunnen denken dat hij deze zonnige middag op een festivalterrein was beland – zo gemoedelijk is de sfeer.

Wat opvalt op de demonstratie van Extinction Rebellion zaterdag is hoe snel de sympathie voor deze actiegroep van klimaatactivisten zich verbreedt. Opvallend veel aanwezigen vertellen dat ze er voor het eerst bij zijn en hun mening over Extinction Rebellion als ‘te radicaal’ recentelijk hebben bijgesteld.

Ook voor wijkverpleegkundige Saar is het de eerste keer. ‘Ik ben geen ervaren actievoerder, maar ook ik maak me zorgen waar het heen gaat met de wereld’, zegt ze, terwijl ze, zichtbaar in haar element, nog wat bellen blaast naar de uitgelaten kinderen om haar heen. ‘Het is indrukwekkend om te zien hoe veel mensen deze groep op de been krijgt.’

Het is de zesde keer dat Extinction Rebellion de A12 in Den Haag bezet. Het aantal deelnemers neemt snel toe. 28 januari was het met ruim duizend aanwezigen al drukker dan bij eerdere acties. Dat kwam mede, denkt de organisatie, doordat het Openbaar Ministerie voorafgaand aan de actie besloot een aantal activisten op te pakken. Vervolgens arresteerde de politie die middag meer dan zevenhonderd deelnemers van wie een deel zich aan het asfalt van de Haagse tunnelbak had vastgelijmd.

Nieuwkomers

De woede om die arrestaties vormt de reden dat Roos (68), gepensioneerd docent levensbeschouwing, deze zaterdag van Maastricht naar Den Haag reisde om haar sympathie te betuigen aan Extinction Rebellion. ‘Het zijn echt helden’, zegt ze, terwijl ze zich mengt in het bonte gezelschap van jong en oud, van doorgewinterde actievoerders die elkaar herkennen van vorige acties en de vele nieuwkomers zoals zij. Onder hen zijn groepjes scholieren en studenten maar ook opvallend veel ouderen van wie een enkele steunt op een rollator.