Eerste zorgmedewerker met post-covid wint rechtszaak tegen werkgever

person in green crew neck long sleeve shirt wearing blue face mask
Photo by Sander Sammy on Unsplash

Voor de eerste keer heeft een rechter in Nederland een werkgever aansprakelijk gesteld voor de financiële gevolgen van een coronabesmetting van een medewerker. Dit meldt Zorgvisie, een online medium voor zorgprofessionals.

Een 28-jarige verpleegkundige werd vorig jaar december al in haar gelijk gesteld door de Amsterdamse kantonrechter, deze week werd dat vonnis definitief.

De vrouw, die werkzaam was als verpleegster in een verzorgingstehuis in Zuid-Holland, wist overtuigend aan te tonen dat ze de coronabesmetting opliep op haar werk. Dit gebeurde in maart 2020, in het begin van de coronapandemie.

Schadeclaim

Na haar besmetting kreeg de verpleegkundige post-covidklachten, waar ze momenteel nog steeds last van heeft. Ze kan momenteel niet voluit werken en maakt extra kosten voor bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp die ze ontvangt.

Haar advocaat laat dan ook weten dat er gekeken gaat worden naar wat de hoogte van de schadeclaim zou moeten zijn. Die bestaat volgens hem uit alle extra kosten die de vrouw heeft gemaakt, en ook het salaris dat ze misliep nadat ze in haar tweede ziektejaar gekort werd. Volgens het vaktijdschrift kan de claim mogelijk oplopen tot enkele honderdduizenden euro’s.

Belangrijk voor de rechter was dat er overtuigend bewijs was dat de verpleegkundige de besmetting op haar werk had opgelopen. Nadat ze was blootgesteld aan een mogelijk besmette bewoner van het zorgcomplex, ging ze meteen in quarantaine. Daarnaast woont ze alleen en heeft ze niemand op bezoek gehad.