Door geldgebrek bezuinigen steeds meer Rotterdammers op de tandarts met alle gevolgen van dien

the dentist” by ChuckHolton is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Gaatjes en tandvleesontsteking kunnen – zonder dat je het doorhebt – enorm uit de hand lopen. Je kan onnodig je tanden verliezen, maar ook lichamelijk ziek worden en door schaamte in een isolement terecht komen. Toch mijden steeds meer Rotterdammers de tandarts, omdat ze die gewoon niet meer kunnen betalen. Zelfs al hebben ze een baan. Zaterdag gaan tientallen Rotterdamse tandartsen gratis aan de slag en bijna 400 Rotterdammers helpen aan hun gebit.

De 31-jarige Sheila heeft een tandartsbezoek veel te lang uitgesteld. Dat komt door angst én door schulden. “Ik vind het stom van mezelf dat ik mijn gebit naar de kloten laat gaan.” Haar tanden beginnen al te rotten, kiezen breken af en ze heeft soms pijn. “Als je goed kijkt, is het duidelijk zichtbaar.” Ze werkt, maar is niet verzekerd voor de tandarts. Sheila wordt zaterdag gratis geholpen en is dolblij met deze kans. “Mooi dat dit gebeurt.”

Van een gaatje of ontstoken tandvlees merk je nauwelijks iets, maar het kan goed misgaan. “Daarom zijn regelmatige controles ook zo belangrijk”, benadrukt de Rotterdamse tandarts Nico de Jong. “Zo voorkom je ernstige problemen en houd je de kosten binnen de perken.” De Jong is ook voorzitter van de Rotterdamse Tandartsen Vereniging. Hij en zijn collega’s maken zich grote zorgen dat steeds meer Rotterdammers hun gebit verwaarlozen.

[…]

Tanden eruit door geldnood

Want helaas zien de Rotterdamse tandartsen steeds meer mensen wegblijven. Dat komt nog een beetje door de gevolgen van de coronapandemie en het advies om afstand te houden, maar vooral door geldnood. “Ik zie steeds meer dat mensen gewoon een baan hebben en een bezoek aan de tandarts toch niet kunnen betalen.” Zelfs een paar tientjes voor een controlebeurt kan te veel zijn.

[…]

Rotterdamse tandartsen behandelen gratis

Zaterdag maken tientallen Rotterdamse tandartsen een uitzondering en gaan ze gratis aan de slag om acute mondzorg te verlenen. Op twintig locaties in de stad openen tandartspraktijken de deuren om bijna 400 Rotterdammers met gebitspijn te helpen. In totaal werken bijna 150 tandartsen, tandartsassistenten, mondhygiënisten en kaakchirurgen belangeloos mee.

[…]

Tandartscontrole moet terug in basispakket

Een jaarlijks tandartsbezoek zit niet meer in het basispakket en als je aanvullend verzekerd bent, worden de tandartskosten voor driekwart vergoed. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd omdat de zorg anders te duur zou worden. “Gezondheidszorg is gewoon duur. Dat geldt ook voor de huisarts, alleen daar zie je nooit de rekening van.”