De zee bij Nederland stijgt steeds sneller, nu met 2,9 millimeter per jaar

Camperduin” by Luc Coekaerts from Tessenderlo is licensed under CC CC0 1.0

Ook de zeespiegel aan de Nederlandse kust stijgt steeds sneller, stelt kennisinstituut Deltares vast. Daarmee kan een veelgehoord argument van tafel van mensen die de ernst van klimaatverandering relativeren.

Tot voor kort was er in de metingen voor de Nederlandse kust geen duidelijke versnelling van de stijging van de zeespiegel te zien. Maar nieuwere cijfers duwen de metingen statistisch over het randje. Vorig jaar kwamen onderzoekers van de TU Delft al tot de conclusie dat de zeespiegel bij Nederland tegenwoordig sneller stijgt dan dertig jaar geleden. Nu zien wetenschappers van Deltares, met een wat andere methode, de versnelling ook. Het is alleen mogelijk een lijn door de reeks metingen te trekken door rond 1993 een knik omhoog te maken.

Voorheen steeg de zeespiegel bij Nederland met gemiddeld 1,8 millimeter per jaar, constateert het instituut, tegenwoordig is dat 2,9 millimeter. In werkelijkheid ging het tempo overigens niet abrupt vanaf 1993, maar geleidelijk omhoog, benadrukt onderzoeker Bart van den Hurk. ‘Maar je krijgt de beste fit met de waarnemingen als je in dat jaar de knik legt.’

Het VN-klimaatpanel IPCC constateerde al dat de zeespiegel wereldwijd steeds sneller stijgt, door uitzetting van het opwarmende oceaanwater en smeltende ijsmassa’s. Bij de peilstations van Delfzijl, Harlingen, Den Helder, IJmuiden, Hoek van Holland en Vlissingen was die versnelling echter niet aantoonbaar. Waarschijnlijk omdat de zeespiegel jaarlijks sterk wisselt, door windopzet en stroming.

[…]

De opname in de Zeespiegelmonitor, het officiële rapport waarop het kustbeleid is gebaseerd, bezegelt nu de kwestie. ‘Vooral mensen die zich richten op een lokale perceptie van het probleem zeggen daarom soms: bij ons is het kennelijk niet zo erg, we hoeven er nog niet veel aan te doen’, zegt Van den Hurk. ‘Maar nu kunnen we vaststellen: wat we wereldwijd zien, hebben we ook hier gedetecteerd.’

Dat wil trouwens niet zeggen dat er scenario’s voor de zeespiegelstijging naar boven moeten worden bijgesteld. Het KNMI gaat ervan uit dat de zee bij Nederland eind deze eeuw ergens tussen de 30 en 121 centimeter hoger staat dan nu, vooral afhankelijk van hoeveel broeikasgassen de wereld uitstoot, en van de vraag of het smelten van vooral Antarctica in stroomversnelling terechtkomt. De meest waarschijnlijke stijging is trouwens lager: 44 tot 76 centimeter.