De bioboer ziet niets terug van die hoge prijs van eieren in de supermarkt

Multicolor organic carrots at the grocery
Photo by Tina Witherspoon on Unsplash

Frustratie bij biologische boeren: terwijl supermarkten eieren duurder en duurder maken, zien zij niets terug van die hogere prijzen. Sterker nog: de boeren lijden zoveel verlies dat één op de vijf afgelopen jaar is overgestapt op reguliere scharreleieren. “Onze eieren liggen nu voor 56 cent in de supermarkt, als boer krijg ik maar 16 cent”, zegt een bioboer. “Supermarkten doen alsof ze biologisch belangrijk vinden. In de praktijk hebben ze er lak aan.”

De liefhebber was het al opgevallen: de eieren in de supermarkt zijn een stuk duurder geworden. Het afgelopen jaar steeg de prijs met 24 procent, blijkt uit gegevens van databedrijf Superscanner.

Hieronder zie je de ontwikkeling van de gemiddelde prijs van een doos met tien biologische eieren van het huismerk van de vier grote landelijke supermarkten. Eerder schreven we al over zo’n zelfde prijsontwikkeling van de gangbare scharreleieren

[…]

Boeren lijden verlies

Door de hoge prijzen zullen boeren nu vast een goede boterham verdienen, zou je denken. Maar niets is minder waar. Tenminste, niet als we het hebben over de biologische boeren. De situatie is zo nijpend dat steeds meer bioboeren verlies lijden en noodgedwongen over moeten stappen op gangbare scharreleieren.

Dat vertellen bioboeren aan RTL Nieuws. Hendrik Jan Kieft bijvoorbeeld, van biologisch pluimveebedrijf Kippenkieft in Winschoten. Bij zijn boerderij heeft hij een kleine winkel waar hij steeds meer klanten ziet. Logisch: de eieren die hij dáár verkoopt, zijn de helft goedkoper dan in de supermarkt. 28 cent kosten ze bij zijn eigen stalletje, tegenover 56 cent in de supermarkt.

‘Onnodig duur’

Willem van Mourik, bestuurder van de Belangenvereniging Biologische Pluimveehouders (BPV), zegt dat eigenlijk alle eieren te duur in de schappen liggen, maar de prijs van biologische eieren spant de kroon. De prijs zou eigenlijk een fractie boven die van gangbare scharreleieren moeten liggen, zegt hij.

Dat dit nu niet zo is, vindt hij ontzettend frustrerend. De sector staat volgens hem ‘zwaar onder druk’: door de hoge kosten van het biovoer en het feit dat consumenten de bio-eieren door de hoge prijs links laten liggen, schakelt een deel van de boeren over op reguliere scharreleieren.